Projekt Zdravje v vrtcu

V vrtcu Košana smo tudi v tem šolskem letu sodelovali  v projektu Zdravje v vrtcu, ki je podprt s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Zavedamo se, da je pomen krepitve in skrbi za zdravje izrednega pomena. S sodelovanjem v programu želimo oblikovati zdravo in varno okolje, ki bo pozitivno vplivalo na krepitev in ohranjanje našega zdravja in zdravja otrok. Vse ciljne skupine v vrtcu bomo spodbujali k gibanju in uživanju zdrave hrane, razvijanju zdravih medosebnih odnosov, preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni, izvajanju preventivnih ukrepov za zdravje zob.

V projekt so bile vključene vse skupine v našem vrtcu. Dejavnosti so potekale skozi vse šolsko leto in so se  prepletale z ostalimi dejavnostmi.

Čebelice smo skupina prvega starostnega obdobja. Spoznali smo osnove higiene (kdaj si umivamo roke, kako pogosto in zakaj) ter se posvečali predvsem gibanju tako zunaj kot v prostoru. Učimo se pomena gibanja za naše telo. V ta namen smo izvajali veliko gibalnih dejavnosti kot so hoja, tek, igra na razgibanem terenu, gibanje s pomočjo telovadnih pripomočkov, preživljanje časa zunaj ob vsakem letnem času glede na primerno vreme. Menimo, da je za otroke vseh starosti poleg učenja osnov higiene pomembno pogosto bivanje zunaj, kjer imajo otroci možnost svežega zraka, razvijanja gibalnih, motoričnih sposobnosti, igre in raziskovanja.

Mravljice smo se skrbi za zdravje posvečale celo šolsko leto. Skrb za zdravje je postalo del našega vrtčevskega vsakdana. Poleg tega, da skrbimo za redno umivanje rok, skrbimo tudi za to, da jemo zdravo in raznoliko hrano. Ker vemo, da je pomemben del skrbi za zdravje tudi gibanje smo si zastavili projekt MRAVLJINČEK TELOVADKO. Celo leto smo opravljali različne gibalne naloge in jih zbirali v naši knjižici. Usvajali smo nove gibalne vzorce in dodatno razvijali že usvojene. Tako smo se odpravili na več planinskih pohodov, se vozili s skiroji, opravili gibalne urice, se podali na sprehode v dežju in vsakodnevno preživljali čas na svežem zraku in si krepili imunski sistem. Projekt ZDRAVJE V VRTCU smo povezali s prednostno nalogo našega vrtca- IGRALNICA NA PROSTEM in izpeljali tudi vodene dejavnosti na prostem.  V mesecu maju se je vsak izmed nas razveselili nove didaktične igrače na temo zdravja. Prejeli smo knjigico Osliček sivček in čarobna zobna ščetka, ki sta jo za vsakega izmed nas pripravili Lara in Tanja. Zraven knjige smo dobili še prstno lutko oslička Sivčka in zobno ščetko, ki nam je pomoč pri učenju pravilnega postopka umivanja zob. Ob koncu šolskega leta smo si pa prislužili vsak svojo čarobno vrečo, v katero sta nam Tanja in Lara skrile kup pripomočkov, ki nas spodbujajo k gibanju na prstem v poletnih dneh. Če nam bo idej za igro s pripomočki zmanjkalo, nam bo v pomoč knjižica z idejami za igro s pripomočki. Tudi staršem smo v kotičku za starše pripravili kar nekaj vsebin, ki so povezane z zdravjem v vrtcu. Staršem smo predstavile primernost oblačil za posamezne vremenska

Tudi pri Gosenicah smo v šolskem letu sodelovali v projektu Zdravje v vrtcu, v sklopu katerega smo pazili na osebno higieno. Redno, temeljito in pravilno smo si umivali roke. Ogledali pa smo si tudi film Čiste roke. Tekom leta so naše kuharice skrbele, da smo se zdravo prehranjevali. Veliko smo jedli sadja in zelenjave. V pomladanskih mesecih pa smo si pripravili zajtrke v naravi. Skrbeli smo tudi za veliko gibanja na svežem zraku. Vključeni smo v projekt Mali sonček, ki nam omogoča, da se še bolj gibalno razvijamo, saj vključuje različne gibalne naloge. Veliko smo se pogovarjali o zdravem načinu življenja, pomenu zdrave prehrane, gibanju in osebni higieni.

(Visited 6 times, 1 visits today)