Obisk alpinista v vrtcu

»Katera je najvišja gora na svetu? Je to Vremščica?« se je glasilo vprašanje enega od otrok. Vprašanje je pritegnilo pozornost ostalih, ki so z zanimanjem čakali na odgovor. Ob nasmehu in razlagi so se otrokom porajala vedno nova, zahtevnejša vprašanja in vse skupaj je dišalo po tematiki ”gorovje in alpinizem”, ki sva jo nato vzgojiteljici vpeljali v dejavnosti tega tedna.

Najprej sva jim vse skupaj približali preko kratkega dokumentarnega filma o odpravi v naše gore. Ob gledanju smo bili pozorni na opremo, ki jo morajo imeti alpinisti. Pozornost otrok so najbolj pritegnile dereze in cepini. Zanimalo jih je predvsem, če so cepini težki in kako izgledajo.

»Najbolje bo, da v vrtec povabimo pravega alpinista!«, sva se strinjali obe vzgojiteljici in tako nas je v sredo obiskal Tibor v pravi gorski opremi.

Tibor je s sabo prinesel velik in težek nahrbtnik, mi pa smo z veseljem ugibali, kaj vse se skriva v njem. Skrival je dereze, palice, kapo, rokavice, cepine, čelado, gamaše, komplete za vpenjanje, popkovino, varovalni pas in še veliko drugega. Tibor nam je razložil za kaj se vse to uporablja in z zanimanjem smo ga poslušali, prav tako pa smo sodelovali v pogovoru z njim in ga spraševali različna vprašanja.

Kasneje smo se preizkusili v pravem gorskem izzivu. V igralnici smo napeli vrv in naša naloga je bila, da se poskusimo vpeti kot pravi alpinisti. Vponka je nato potovala do konca vrvi in prav tako smo se kot pravi alpinisti morali odpeti. Najbolj pogumni so se vpenjali samo z eno roko. Hura, uspelo nam je!

Na koncu smo se Tiborju zahvalili in ga povabili k ponovnemu obisku.

 

VTISI OTROK:

Lepo mi je bilo, zelo, zelo, zelo lepo.

Zabavno igrico je izbral.

Meni je bilu zelu zelu lepu. Najbulj lepu je blu, ku je pršu alpinist in ko je obesu špago in smo peljali uno vrvico.

Ful fejst nahrbnik je imel.

Zelu smo se zabavali.

Imel je cepine, dereze, vrv, popkovino.

Najbolj všeč mi je bu un kompas. Notr je bla ena vodka, kapljica ji se je vrtela, z njim najdemo sever jug, vzhod, zahod.

(Visited 265 times, 1 visits today)