svetovalna služba

KONTAKT IN DOSTOPNOST

Za vprašanja vezana na svetovalno delo v vrtcu in šoli, druge informacije ter za pomoč in podporo, če jo potrebujte, sem dostopna v ponedeljek, sredo in četrtek od 8:00 do 16:00 preko eAsistenta za vrtec ter na telefonsko številko 05 7218 398.

Nekaj povezav o tem, kako se spoprijemati s tesnobo smo že objavili med novicami na spletni strani šole – povezava.

Centru za krepitev zdravja bo delo ravno tako opravljala psihologinja, katera bo izvajala posvete z zdravimi ljudmi v primeru čustvenih stisk (na povezavi si lahko preberete intervju – povezava) kontakt: GMS: 031 363 448, TEL: 05 700 04 00, spletna stran: https://www.zd-po.si.

SEZNAM TELEFONSKIH ŠTEVILK ZA PONUJANJE PSIHOLOŠKE PODPORE V ZDRAVSTVENIH DOMOVIH V EPIDEMIOLOŠKIH RAZMERAH S KORONAVIRUSOM

RAZVOJNO KORISTNE DEJAVNOSTI Z OTROKOM

1.IGRA

Na spletnem portalu Moj vrtec najdete tudi brezplačno registrirani uporabniki številne ideje za delo s predšolskimi otroci na vseh področjih, vendar ne pozabite, da se otrok največ nauči skozi IGRO. V tem času torej SPODBUJAJTE PROSTO IGRO in usmerjajte svoje otroke k temu, da pri isti igri vztrajajo čim dlje, saj se bodo tako veliko naučili in hkrati razvijali dve ključni sposobnosti in sicer vztrajnost in ohranjanje pozornosti.

Posnetek o tem, katere pripomočke lahko pripravite doma za vaše otroke.

2. PRIDOBIVANJE RAZLIČNIH SPRETNOSTI PREKO GIBANJA

Tu imate POSNETEK, preko katerega boste lahko na zabaven način z otrokom trenirali telesno koordinacijo, pozornost, koncentracijo, vztrajnost in spomin. Posnetek ima počasnejše in hitrejše dele, tako da otroku predvajajte tiste, ki so zanj razvojno bolj primerni (mlajšim počasneje, starejši pa tudi hitreje). Zabavajte se skupaj in krepite temeljne veščine, ki bodo za vašega otroka v življenju vedno ključnega pomena.

3. BRANJE….

Zunaj pada sneg in piha burja, zato vas vaša knjižničarka Katja prijazno vabi k branju. Ker knjige v fizični obliki  žal niso na voljo, imate spodaj nekaj predlogov za branje.

Ogromno knjig najdete na spletni strani Wikivir. Dela lahko iščete po avtorju ali po naslovu.

Za vrtec in prvo triletje priporočamo da berete dela Svetlane Makarovič – Smetiščni muc in druge zgodbeAnje Štefan – Melje melje mlinčekKajetana Koviča – Moj prijatelj Piki Jakob.

KAKO OTROKOM PREDSTAVITI COVID19?

Na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani so klinični psihologi v okviru Pediatrične klinike objavili nasvete, kako se z otroci pogovoriti o virusu, ki nas ogroža. Nasveti so dostopni na tej povezavi.

Naša knjižničarka je na spletni strani objavila simpatično zgodbico za pogovor z otrokom o koronavirusu, ki je primerna tudi za predšolske otroke. Tu je povezava.

Alice Čop (Velenje) in Klára Veselská (Praga) sta napisali terapevtsko pravljico za otroke “ O HUDOBNEM ZMAJU KORONARJU IN KAKO SO GA LJUDJE S SKUPNIMI MOČMI PREMAGALI, ki pomaga otrokom bolje razumeti situacijo v kateri se trenutno nahajajo zaradi širjenja virusa. Alice je dramaturginja, Klara pa otroški klinični psiholog in psihoterapevt. S Kajetanom Čopom so v manj kot enemu tednu pripravili PDF knjižicoOriginal je v češčini, pravljica je prevedena v angleščino in slovenščino. Vsi ustvarjalci to počnejo pro bono, želja pa je, da bi vsak otrok v Sloveniji dobil en izvod.

KAKO OHRANJATI DUŠEVNO ZDRAVJE V ČASU OSAMITVE

Na povezavi si lahko preberete praktične nasvete za duševno zdravje v obdobju spremenjenega vsakdana zaradi koronavirusa.

Na POVEZAVI si lahko preberete intervju s psihologinjo Andrejo Poljanec, ki pravi, da majhni otroci trenutno situacijo težko razumejo ter daje nekaj nasvetov o tem, kako se pogovarjati z otrokom in izkoristiti izredne razmere za razvoj kolektivnega sočutja.

TUKAJ lahko preberete članek na temo psihičnega zdravja z nasveti o tem, kako ga ohranjati.

UČINKOVITO SOOČANJE S STRESOM

Tu vam objavljam ppt predstavitev psihologa prof dr. Mateja Tuška o Učinkovitih načinih soočanja s stresom. Toplo priporočam, da si jo pogledate, saj je precej jasna in pregledna. Je sicer nekoliko bolj usmerjena na soočanje s stresom na delovnem mestu, ampak so tehnike soočanja s stresom prenosljive. Na 16. prosojnici boste videli, da navaja HUMOR, kot najbolj konstruktiven način soočanja s stresom, zato vam prilagam še nekaj zabavnega, kar mi je poslala naša bivša učiteljica Cilka….

Učinkovite soočanja s stresom

Za dobro voljo

UPORABNA GRADIVA

Tu so dostopna gradiva, ki vam lahko pridejo prav.

posnetek z idejami za zabavne aktivnosti med 4 stenami – povezava

zdrava prehrana predšolskega otroka

zdrave navade predšolskih otrok

igranje za znanje

srčni utrip – ritem zdravja – igra (učenje ustreznih navad, tudi ko jih žal ne moremo izvajati, kakor smo bili vajeni)

domača opravila, ki so primerna za otroke do 2. do 5. leta starosti, saj tako krepijo poleg temeljnih veščin tudi občutek kompetentnosti in samostojnosti

(Visited 539 times, 1 visits today)