Didaktične igrače za nas mravljice

Mravljice se rade igramo in za igro vedno najdemo čas. Če smo  v naravi in nimamo na voljo pravih igrač, nam prav pridejo tudi palčke, kamenčki, vejice, storžki…Radi se igramo tudi z različnimi odpadnimi materiali:  pokrovčki, plastenkami, lončki in še kaj bi se našlo. Tako se nam je na začetku šolskega leta porodila ideja, da bi v skupini tekom leta izdelali nekaj didaktičnih igrač. Naša želja je bila, da izdelamo uporabne igrače, ki omogočajo diferenciacijo glede na starost otrok in da z igračami pokrijemo različna področja kurikuluma in hkrati pripomoremo k kvalitetnemu preživljanju družinskega časa. Pri izdelavi didaktičnih igrač smo uporabili odpadne materiale in materiala, ki smo jih imeli na voljo. Dopolnjevali smo jih s kupljenimi materiali.

V mesecu oktobru smo izdelali  igračo Lačni medo in jo prvič preizkusili na Škratovemu  pohodu. Otroci so medveda narejenega iz tulca hranili s kostanji. Igra je namenjena gibanju, diferenciramo pa jo lahko z različnimi dolžinami proge in ovirami na poti. Pri izdelavi igrače so sodelovali otroci z barvanjem tulcev.

Decembra smo z našo didaktično igračo zajeli področje matematike in jezika in tako izdelali Novoletno smrekico. V smrečico narejeno iz pobarvanih zamaškov plastenk je potrebno po barvi razvrščati barvne cofke. Pri igri si lahko pomagamo s ščipalkami, pincetami, žličkami ali pa cofke polagamo kar s prstki. Otroci pri tem razvijajo finomotoriko in natančnost.

Februarja so nas razveselili Veseli snežaki. Snežake iz pobarvanih lončkov je potrebno najprej postaviti  v stolp po slikovni predlogi. Postavljene snežake moramo nato podreti s priloženima žogama iz papirja. Otrok pri igri razvija natančnost pri metu in vztrajnost.

Spomladi smo izdelali Cvetlične bobenčke. Uporabili smo prazne pločevinke in jih spremenili v rožice, za tolkala smo uporabili palčke na katere smo pritrdili kroglice iz stiroporja. Bobenčkom smo dodale še krajši “notni zapis”. Note predstavljajo  barvne rožice. Naloga otrok je da zaigrajo preprosto melodijo s pomočjo glasbene predloge. Pri tej didaktični igrači smo se osredotočili na področje umetnosti in matematike.

Tema meseca maja je bila »zdravi zobki«, zato smo temu primerno izdelali novo igračo. Sestavili smo kratko zgodbico o osličku Sivčku in njegovi zobni ščetki. Zgodbico smo prenesli v knjižno obliko, na koncu pa dodali še plastificirano sliko oslička Sivčka. Knjigi smo priložile še zobno ščetko in plišasto prstno lutko oslička. Naloga otrok je, da pomaga osličku očistiti zobke in upošteva, da ščetka zobe v smeri rasti zob. Najina želja je bila, da bi otrokom približale skrb za ustno higieno na igriv in otrokom razumljiv način.

Zadnjo igračo v tem šolskem letu smo poimenovali Čarobna vreča. V njej se skrivajo tulci, obročki, palčka,žogica in posebna igrača iz plastenke. Seveda je vrečki priložena tudi knjižica s slikovnimi navodili. Vse rekvizite lahko otroci  uporabijo po svoje in jim sami dodajo uporabno vrednost. S to igračo smo želeli popestriti igro v poletnih dneh in zaključiti naš projekt Mravljinček telovadko.

Ob zaključni evalvaciji projekta sva ugotovili, da je bil projekt dobro zasnovan in načrtovan. Igrače so bile med otroci dobro sprejete. Prav tako smo prejele številne pozitivne odzive tako staršev, kot otrok,

(Visited 16 times, 1 visits today)