Pohod na Primož in ogled podzemnih rovov v sodelovanju s PVZ

Pikapolonice iz košanskega vrtca smo se v petek, 7. 10. 2022, v popoldanskem času odpravile na Primož nad Pivko. Iz parkirišča smo jo mahnili navzgor skupaj s svojimi vzgojiteljicami, starši, bratci, sestricami in prijatelji. Med potjo smo iskali odgovore na različne uganke in si tako priborili presenečenje, ki nas je pričakalo na vrhu. Presenečenje je bilo povezano z obveznim delom naše opreme (lučko) in izkazalo se je, da jo bomo še kako potrebovali. 

Ko smo prisopihali pod Primož, sta nas tam čakali Sofija in Kristina iz Parka vojaške zgodovine Pivka, ki sta nas pospremili na samo razgledno točko iz katere se je lepo videlo Pivko in bližnje vasi. Sofija nam je povedala, kako pomembno strateško lego je imel Primož v času vojne, mi pa smo se strinjali, da je od tu res vse lepo videti. S pogledom navzdol smo seveda iskali tudi svoj vrtec v Košani, vendar ga nikakor nismo mogli najti.

Sledilo je najbolj zanimivo, vhod v temne podzemne rove bunkerjev, ki se prepletajo pod celotno dolžino hriba. Tam je bilo zelo mrzlo, temno in odmevajoče. Ogledali smo si ozke in dolge hodnike, prostore, ki so jih vojaki uporabljali namesto spalnice, stranišča itd. Težko smo si predstavljali, da je bilo življenje vojakov lahko tako neudobno.

Popoldne je v prijetnem vzdušju hitro minilo in upamo, da bomo kmalu spet aktivni skupaj.

Otroci iz skupine Pikapolonice (3-6 let)

 

 

(Visited 42 times, 1 visits today)