Teden otroka pri mravljicah, čebelicah, gosenicah in pikapolonicah

Mravljice smo TEDEN OTROKA pod geslom LEPO NAM JE SKUPAJ odlično izkoristile. V ponedeljek smo opravili prve nalogo Mravljinčka telovadka. Mahnili smo jo na dolg jesenski potep. Opazovali smo hrošče, jesenske liste in jablano. Med prepevanjem pesmi Ježek teka teka smo se domislili, da lahko tudi mi ježku pomagamo pri nabiranju jabolk. Jabolka smo postavili na kup in zdaj stiskamo pesti, da jih ježek najde. Torkov dan smo namenili glasbenemu koncertu. Obiskala nas je sedmošolka Agata in nam predstavila flavto. Nad zvoki kljunaste in prečne flavte smo bili čisto navdušeni. V sredo smo se razveselili lutkovne predstave Zmaja tolovaja v gozdu. Z jesensko obarvano zgodbo smo se naučili, kako lepo je imeti prijatelje ob sebi. Seveda smo se tudi sami preizkusili v gledališki igri. Naše lutke so oživele, kot že dolgo ne. Četrtek in petek smo posvetili igri in plesnemu ustvarjanju ob glasbi. Mravljice nismo pozabile niti na naše starše. Zanje smo v naši garderobi pripravili kotiček, kjer si bodo lahko vsak mesec prebrali nekaj zanimivega. V oktobru lahko pokukajo in si preberejo nekaj nasvetov, katera oblačila so primerna za posamezne temperature, in razloge, zakaj je pomembno gibanje na prostem tudi v slabših vremenskih razmerah.

Čebelice smo v tednu otroka počeli veliko zanimivih stvari. V ponedeljek smo poleg igre in uvajanja spoznavali naravo, odločili smo se pogledati bližnji kostanj pri gasilskem domu. Opazovali smo listje, kako se počasi barva v jesenske barve ter nabirali kostanj, ki je že ležal na tleh in po travi. Nabrali smo ga toliko, da je naše vedro bilo hitro napolnjeno. Listje in kostanj smo nato odnesli v našo jesensko košaro. V torek smo imeli glasbeno urico pri Mravljicah, kjer nam je šolarka Agata predstavila in zaigrala na prečno flavto. Čebelice smo s zanimanjem poslušale zvoke, ki jih je flavta oddajala. Na koncu smo ob spremljavi flavte zapeli še nekaj pesmic, ki jih poznamo. Imeli smo tudi likovno dejavnost, kjer je vsak otrok s tempero odtisnil roko po narisanem otroku, ki je predstavljal njega.

Sreda je bil dan za lutke. Naše vzgojiteljice in vzgojiteljice iz skupine Mravljice so nam zaigrale jesensko predstavo o dinozavru, ki se je preselil v gozd in ker je bil osamljen ter brez prijateljev, je bil zelo žalosten. Spoznal je veliko novih živali, ki so nabirale hrano za zimsko zalogo. Tako je spoznal ježa, medveda, veverico in zajčka. Na koncu so malega dinozavra obiskale vse živali in priredili so jesensko zabavo. Za zaključek lutkovne predstave smo zapeli še nekaj jesenskih pesmic (Kostanjček Zaspanček, Ježek teka teka …). V četrtek smo imeli igralni dan skupaj z Mravljicami.

Plesno gibalna dejavnost se je odvila v petek, kjer smo skupaj z Mravljicami poslušali glasbo in ob njej plesali. Da je bilo res bolj veselo, smo poskusili plesati tudi z rutkami. Odlično nam je šlo.

Gosenice smo v TEDNU OTROKA izvajale različne dejavnosti. Teden so pričele z pogovorom o prijateljstvu, vsak otrok je opisal svojega prijatelja in ga nato narisal v svoj zvezek, skupaj sta si izbrala kotiček, v katerem sta se igrala. V torek smo si ogledali pravljico Kako je ježek našel prijatelja. Na temo pravljice smo ustvarjali kolaž ježka in jabolka, ter izdelke razstavili po vrtcu. Sreda pa je bila prav poseben dan. Igrali smo se otroci iz skupine PIKAPOLONICE, razdelili smo se v dve skupini in se igrali v kotičkih. Bilo nam je zelo lepo, sklenili smo da bomo naše druženje še večkrat ponovili. V četrtek smo se naučili novo pesmico ŽIVALI JESENI avtorice Mire Voglar. Besedilo in melodijo smo hitro osvojili, da smo naš dopoldne polepšali pa smo prepevanje spremljali še z igranjem na male inštrumente. Zadnji dan pa smo se odpravili v naravo. Opazovali smo naravo, si nabrali divje kostanje s katerimi smo se igrali. Največje veselje pa je bilo ko smo zagledali »kopač« in velik traktor. Bilo nam je lepo.

V tednu otroka smo se Pikapolonice držale načela Skupaj se imamo dobro, zato smo en dan v tednu izkoristili kot priložnost za druženje s svojimi prijatelji iz druge skupine. Ker smo bili nekateri otroci prejšnje šolsko leto v skupini skupaj in smo se pogrešali, smo si zaželeli, da bi se spet lahko skupaj igrali. Dogovorili smo se, da bomo v našo igralnico povabili nekaj otrok iz skupine Gosenice, nekaj pa nas bo odšlo na obisk k njim.

Ob tej priložnosti smo se igrali socialno igro Podaj mi svečko. Okrog smo zelo previdno podajali steklen lonček z gorečo svečko, z njo pa so gorele tudi dobre misli in želje, ki smo si jih povedali.

V tednu otroka smo si privoščili tudi pravi kino dan. V igralnico smo pripeljali projektor, preko katerega smo si ogledali risanko Ledena doba in se preko nje srečali z nekaterimi dobrimi in slabimi vrednotami, ki jih razvijamo skozi življenje. Ena izmed njih je bila prijateljstvo.

V tednu otroka nismo pozabili niti na praznovanje rojstnega dne ene naše Pikapolonice, na sprehode in druženje na prostem, prav tako pa smo velik pomen namenili tudi IGRI.

(Visited 1 times, 1 visits today)