Delavnica na temo lesa

Danes smo v vrtcu dobili prav poseben obisk. V skupinicah Pikapolonice in Gosenice se je odvijala delavnica na temo lesa, ki so jo za naše otroke prišli izvesti iz Centra za arhitekturo Slovenija.

Les je nekaj posebnega. Tipali smo ga, težkali in ugotavljali njegovo gostoto s preizkusom plovnosti. Ugotovili smo, da večina vrst lesa plava na površini vode, vseeno pa obstajajo tudi takšne vrste, ki v vodi potonejo (ebenovina). Spoznali smo pomen lesa za nas ljudi in kaj vse iz njega lahko naredimo (papir, pohištvo, igrače, parket, pelete in tako dalje.)

Sprva smo se skupaj z otroki ozrli skozi okno in ugotavljali, kaj vse je zunaj in je iz lesa. Ugotovili smo, da so prva stvar, ki jo opazimo, drevesa. Iz lesa so bila tudi zunanja igrala, klopce in drugo.

Sledila je zgodbica o treh prašičkih, ki so svoje hiške gradili iz različnega materiala (seno, les, opeka) in ta material tudi v živo otipali ter si ga ogledali. Na koncu smo dobili priložnost tudi sami postati mojstri zidanja hišk in preizkusili smo se v igri gradnje iz opeke in lesa. Igra je dolgo trajala in nastalo je kar nekaj izvirnih stavb, hišk in stolpnic. Bilo je lepo in poučno.

(Visited 7 times, 1 visits today)