Projekt Zdravje v vrtcu

V vrtcu Košana že vrsto let sodelujemo v projektu Zdravje v vrtcu. Zavedamo se, da je pomen krepitve in skrbi za zdravje izrednega pomena. Otroci so preko igre in različnih dejavnosti spoznavali, kako lahko sami pripomorejo k zdravemu načinu življenja.

Ker smo Cofki skupina prvega starostnega obdobja, se o pomenu higiene v širšem pomenu še ne moremo prav naučiti, zato pa smo spoznali in se še vedno učimo osnovne higiene. Spoznavamo pomen umivanja rok po jedi, pred jedjo, po igri, po obisku stranišča ali v preprostem pomenu – da si roke umivamo vedno, ko kaj počnemo. Spoznali smo, kako si dobro umijemo roke s pomočjo mila in tople vode. Naučili smo si roke obrisati v papirnato brisačko in jo tudi ustrezno pospraviti v koš, ki je temu namenjen. S tem se nismo samo naučili higiene rok, ampak tudi higiene skrbi za prostor/okolje, v katerem živimo in delujemo.

Tudi pri Gumbkih smo v šolskem letu sodelovali v projektu Zdravje v vrtcu, v sklopu katerega smo pazili na osebno higieno. Redno, temeljito in pravilno smo si umivali roke. Ogledali pa smo si tudi film Čiste roke. Tekom leta so naše kuharice skrbele, da smo se zdravo prehranjevali. Veliko smo jedli sadja in zelenjave. V pomladanskih mesecih pa smo si pripravili zajtrke v naravi. Skrbeli smo tudi za veliko gibanja na svežem zraku. Vključeni smo v projekt Mali sonček, ki nam omogoča, da se še bolj gibalno razvijamo, saj vključuje različne gibalne naloge. Veliko smo se pogovarjali o zdravem načinu življenja, pomenu zdrave prehrane, gibanju in osebni higieni.

Kamenčki smo celo leto spoznavali zelišča. Zelišča smo nabirali, jih sušili in shranjevali. Naučili smo se, kako si z zelišči pomagamo in kako lahko krepimo svoje zdravje. Da vsega kar smo se naučili ne bi pozabili, smo izdelali tudi plakate in vsak svojo knjigo o zeliščih. Nismo pozabili pa niti na naše starše. Zanje smo pripravili razstavo o zeliščih in jih povabili na čajanko. Ker vemo, da je za zdravje pomembno tudi gibanje, smo nabirali prehojene ure v tednu hoje in prekolesarjene kilometre v tednu na kolesih. Gibanje je bilo del našega vsakdana: mahnili smo jo na potepe, jo ucvrli v naš gozd, se podili na nogometnemu igrišču in opravljali gibalne naloge v naravi. Lotili smo se tudi pravih kuharskih podvigov. Sladke lizike smo nadomestili z zdravimi sirovimi lizikami. Da bi tudi drugi lahko preizkusili ta okusen prigrizek, smo izdelali recept. Kamenčkovi smo pravi gurmani in zato se spodobi, da si tu pa tam privoščimo kosilo ali zajtrk na prostem, saj vemo, da svežega zraka ni nikoli preveč.

 

(Visited 6 times, 1 visits today)